GB art. 173-177 For en lang række frugter og grøntsager kan toldværdien angives på grundlag af enhedsværdier fastsat af Europa-Kommissionen. Dette gælder, uanset om varerne er købt i fast regning eller indføres i kommission konsignation.
 
.
 
Ordningens omfang Ordningen med de forenklede procedurer omfatter de frugter og grøntsager, der findes i bilag 13.
 
GB bilag 26 Ordningen kan ikke anvendes i de perioder, hvor varerne er omfattet af importordningen med indgangspriser. Perioderne fremgår af Toldtariffen. Importøren kan her anvende de faste importværdier. Se nedenfor.  
 
Enhedsværdierne fastsættes på grundlag af oplysninger fra medlemslandene om solgte kvanta og opnåede gennemsnitspriser på repræsentative markeder, samt om de i kalenderåret indførte mængder.   
 
Enhedsværdierne gælder l i en periode på 14 dage, begyndende på en fredag.
 
Valg af metode e forenklede procedurer ved værdiansættelse af frugter og grøntsager. En importør kan vælgefor et kalenderår ad gangen at tilslutte sig ordningen med de forenklede procedurer for en eller flere varegrupper.  
 
Tilslutning til ordningen sker ved, at importøren ved fortoldning angiver toldværdien med anvendelse af en enhedsværdi fastsat efter denne ordning. Importøren har dermed for denne varegruppe automatisk tilsluttet sig ordningen for det pågældende kalenderår.  
 
Tilslutning til ordningen kan også ske ved, at importøren skriftligt anmod herom.  
 
egge former for tilslutning i løbet af kalenderåret. et er uden betydning, om importøren inden tilslutningen har anvendt de normale værdiansættelsesregler ved fortoldning tilsvarende varer.  
 
Et valg af de forenklede procedurer udelukker ikke en importør senere i kalenderåret anvende de normale regler .  
 
Benytter en importør sidstnævnte mulighed, er den pågældende senere i kalenderåret at anvende de forenklede procedurer for den pågældende varegruppe. Udelukkelse fra ordningen kan i visse tilfælde gælde også det følgende kalenderår.
 
En importør indfører citroner og benytter ved kalenderårets begyndelse de normale værdiansættelsesregler, f.eks. fakturaprisen.   
 
Den 7. april vælger importøren at angive toldværdien på grundlag af enhedsværdien.   
 
Den 2. juli angiver importøren igen toldværdien efter de normale regler, f.eks. fakturaprisen.   
 
Fra den 2. juli og til udgangen af kalenderåret er importøren ikke berettiget til at anvende enhedsværdier for citroner.
  
Fortoldning  e forenklede procedurer skal efter enhedsværdien, der gælder den dag, hvor fortoldningsangivelsen modtages til registrering hos toldcentret. rubrik 44, Supplerende oplysninger, angives enhedsværdien pr. 100 kg netto. Såfremt en varekode omfatter flere af de i varelisten nævnte varearter, skal enhedsværdi og nettovægt angives for hver vareart.  
 
Fortoldningsangivelsen skal vedlægges vægtdokumentation, f.eks. i form af fragtbrev, konnossement eller vægtspecifikation. Derimod skal der ikke afgives toldværdideklaration eller faktura.
 
Beskadigede varer   mindst 5% varer, er uegnet til menneskeføde, eller værdi er forringet med mindst 20% i forhold til den gennemsnitlige markedspris for sunde varer.  
 
vurdering af værdiforringelsens omfang skal importøren oplysning om den gennemsnitlige markedspris for tilsvarende varer dvs. varer af samme art og med samme oprindelse.  
 
Toldværdien ansættes på en af følgende måder:
 
  • den beskadigede mængde enhedsværdien anvendes herefter på den resterende mængde,
  • enhedsværdien anvendes efter, at vægt er reduceret med procentdel ( af en sagkyndig).en anslåede beskadigelse skal kunne accepteres af toldcentret,
  • enhedsværdien reduceres med en procentdel, som svarer til sagkyndig). Den reducerede enhedsværdi anvendes herefter på hele sendingen; den anslåede beskadigelse skal kunne accepteres af toldcentret.
 
Beskadigelsens omfang dokumenteres ved fremlæggelse af skadesrapport eller lignende.
 
Importordningen med faste importværdier I perioder, der fremgår af Toldtariffen, er en række frugter og grøntsager omfattet af importordningen om indgangspriser 
 
 
Importører, der har adgang til EDB-tariffen, kan via denne få oplysning om de enkelte varers faste importværdi.