Dato for udgivelse
04 maj 2018 09:18
Resumé

Målrettet brug af fx konkursbegæring og udlæg har i stigende grad fået gældsplagede selskaber til at betale deres gæld til det offentlige. Den tidlige indsats over for selskaber med stor gæld til det offentlige har betydet, at selskabernes gæld er blevet nedbragt med 1,9 milliarder kr. i 2017. Det er næsten tre gange så meget som i 2016.


I 2017 har SKAT haft øget fokus på at inddrive gæld til det offentlige fra selskaber. Og den tidlige målrettede indsats har vist sig at give gode resultater. I alt har 7.150 selskaber med større gældsposter betalt 1,9 milliarder kr. af på deres gæld.

Direktør for Gæld i SKAT, Lars Nordahl Lemvigh, glæder sig over, at der opnås resultater med den styrkede indsats.

- Vi ved, at hvis selskabet først går konkurs, er det stort set umuligt at få inddrevet gælden. Derfor er jeg glad for, at vores styrkede indsats over for selskaber med stor gæld giver pote, og at vi inddriver flere penge. Vi arbejder hele tiden på at skabe en effektiv inddrivelse. Det er et langt og sejt træk, men det her er endnu et skridt i den rigtige retning, siger Lars Nordahl Lemvigh, der er direktør for Gæld i SKAT. Han er også udnævnt til direktør for den kommende Gældsstyrelse.

Det øgede fokus på selskaberne med størst gæld har omfattet 7.150 selskaber i 2017. Heraf er der indledt konkursbehandling mod 2.650 selskaber. Konkret betyder det, at hvis virksomheden ikke kan betale sin gæld til det offentlige, vil skattemyndighederne begære virksomheden konkurs. Det har fået flere virksomheder til at betale deres regninger.

Hos 2.300 af de 7.150 selskaber har SKAT meddelt, at en foged vil komme og foretage udlæg i selskabets aktiver. Det betyder, at en foged vurderer om der kan foretages udlæg i virksomhedens værdier som fx fast ejendom og kontanter eller lignende, så der er sikring for, at virksomheden kan betale gælden.

- Det kan måske lyde hårdt, at vi går til virksomhederne og sender fogeden ud eller starter en konkursbehandling. Men vores erfaring er, at den tidlige og målrettede indsats virker og faktisk hjælper virksomhederne til at få betalt deres gæld. Vi oplever nemlig, at omkring halvdelen af selskaberne finder en løsning og betaler deres gæld. På den måde undgår vi, at virksomheden går konkurs, eller at de får foretaget et udlæg. Derfor fortsætter vi også den særlige indsats i år, forklarer Lars Nordahl Lemvigh.

Til sammenligning fik de 1.275 selskaber med størst gæld i 2016 nedbragt deres gæld til det offentlige med 674 millioner kr.

Fra 1. juli 2018 vil inddrivelsen af gæld blive varetaget af den nyoprettede Gældstyrelse, med ca. 1.500 ansatte.

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Virksomheder, tlf.: 7222 1818