| Landbrugeres eget forbrug af okse- og kalvekød, svinekød samt heste-,
fåre- og lammekød opgøres i kg.
De vejledende mindstesatser er ifølge TSS-cirk. ►1999-43◄
for ►2000◄ fastsat
således:
|
ekskl.
moms |
25% moms |
Okse- og kalvekød pr.kg. |
►9,70◄kr. |
►2,50◄kr. |
Svinekød pr.kg. |
►4,70◄kr. |
►1,25◄kr. |
Fåre- og lammekød pr.kg |
12,00 kr. |
3,00 kr. |
Hestekød pr.kg |
6,00
kr. |
1,50 kr. |
Fjerkræ,herunder æg |
►120,00◄
kr. |
►30,00◄
kr. |
Mælk |
160,00 kr |
40,00 kr |
Satserne for fjerkræ og mælk gælder pr. person pr. år også
for børn, som ikke ved indkomstårets begyndelse er fyldt 14 år. Værdien
af kartofler og havesager skal ikke medregnes.
Sandsynlig-
gørelse af forbrugSelvangiver
landmanden et forbrug af egne varer på 0 kilo eller et lavt forbrug, som skattemyndigheden
er usikker på rigtigheden af, er der i begge tilfælde tale om et bevisspørgsmål.
Ved afgørelsen af dette bevisspørgsmål kan skattemyndigheden ikke
blot forlange dokumentation for køb af kød uden for bedriften og derefter
forhøje ansættelsen, hvis sådan dokumentation ikke fremlægges,
jf. TfS 1988, 300 LSR.
Skattemyndigheden må sandsynliggøre et større forbrug, hvis det selvangivne
ikke anerkendes. Der bør herved foretages en samlet bedømmelse af samtlige
de omstændigheder, der foreligger i det konkrete tilfælde, hvorved
der f.eks. kan lægges vægt på husstandens størrelse, herunder
antallet af børn og disses alder, antallet af medhjælpere på kost
mv. Er der herefter grundlag for at antage, at der er selvangivet for lavt, er skattemyndigheden
berettiget til at foretage en skønsmæssig ansættelse af forbruget.
Kan landmanden, f.eks. ved at fremlægge regninger mv., derimod sandsynliggøre,
at der er indkøbt tilstrækkeligt af kødvarer til at dække forbruget,
bør det selvangivne normalt godkendes.
Normaludgift pr. kostdagLandbrugere, gartnere, frugtavlere m.fl., der i årets
løb har ydet kost til medhjælpere, kan i stedet for den faktiske andel
af husholdningsudgifterne fratrække 41 kr. pr. kostdag for hver medhjælper,
jf. TSS cirk.►1999-42◄.
Det er en betingelse, at antallet af kostdage ikke overstiger det normale
antal kostdage for to helårsarbejdere. For helårsansatte kan der således
fratrækkes udgifter til kost for 365 dage med 41 kr. pr. dag. Der kan ikke
herudover fratrækkes eventuelt udbetalte kostpenge. Der er mulighed for i
stedet at vælge at fratrække faktisk udbetalte kostpenge samt 41 kr. pr.
dag for de dage, hvor der er ydet kost.
Som fradrag kan ikke i stedet anvendes den af Ligningsrådet fastsatte værdi
af kost og logi for medhjælpere ved husholdning og landbrug mv., jf. LSRM
1985, 25, idet landmandens faktiske merudgifter til kost må antages at være
mindre end kostværdien for medhjælperen.
I henhold til ejendomsværdiskattelovens § 11, stk. 2, kan ejendomsværdiskatten nedsættes, når ejeren udøver erhvervsvirksomhed i egen ejendom. Se herom A.G.
|